Zupa z homara

Hiszpania, Islandia, Litwa2020dokument95'Konkurs dokumentalny

Rodzinna knajpka w rybackim miasteczku Grindavík to małe centrum świata. To tu od lat spotykają się stare wilki morskie i miejscowe oryginały, tu odbywają się wielogodzinne dysputy, wspominki i koncerty jazzowe, tu wreszcie serwuje się każdego dnia jedyną w swoim rodzaju zupę z owoców morza. Ale świat pędzi do przodu i zmiany coraz bardziej dają się we znaki bywalcom lokalu. Cicha islandzka miejscowość w cieniu wulkanów przyciąga turystów i wielki biznes. Czy uda się ocalić coś, co Krilli i jego kumple stworzyli wspólnie w tym wyjątkowym miejscu na Ziemi?

reżyseria
Gość Q&A, portret reżysera
Pepe Andreu

Reżyser i producent filmów dokumentalnych i programów telewizyjnych. Urodził się w 1973 roku w Hiszpanii. Ukończył informatykę obrazu i dźwięku. Przez ponad 15 lat pracował jako operator telewizyjny, autor dokumentów i reportaży oraz producent dokumentów. W 2005 roku wyreżyserował film dokumentalny “Misteri d’Elx: Les Veus d’un Poble” o skarbach światowego dziedzictwa UNESCO.

Gość Q&A, portret reżysera
Rafá MolesGość Q&A

Dziennikarz, scenarzysta i producent dokumentów. Urodził się w 1974 roku w Hiszpanii. Kształcił się w dziedzinie nauk informacyjnych. Jest profesorem na Wydziale Nauk o Komunikacji na Jaume I University. W 2012 roku otrzymał tytuł „Dziennikarza Roku” przyznany przez jury Nagród Dziennikarskich Wspólnoty Walenckiej. W 2003 roku współtworzył zespół dochodzeniowy w hiszpańskiej telewizji publicznej i od tamtej pory współpracował przy realizacji 18 dokumentów poruszających istotne tematy społeczne.

zdjęcia
José Luis González Iglesias
muzyka
Alberto R. Lucendo
montaż
Sara Marco
produkcja
Patricia Valert (Suica Films)
Fotos
Kadr z filmu Zupa z homara